Zwerfvuil
Zwerfvuil is klein afval dat buitenshuis wordt achtergelaten op een plaats waar dat niet hoort. Dat kan bewust of onbewust zijn. Voorbeelden genoeg: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, verpakkingen, tickets, blikjes, flesjes, paraplu’s, zakdoekjes, …
Sluikstort
Sluikstorters ontwijken bewust de ophaling van huisvuil of bedrijfsafval. Het gaat dan om afvalstoffen die gestort of achtergelaten worden:
- op plaatsen waar het niet mag
- op momenten waarop dat niet is toegelaten
- en/of in de verkeerde bakken of containers.
Straatvrijwilliger
Een straatvrijwilliger zorgt ervoor dat zijn of haar buurt proper is en blijft. Ze verwijderen zwerfvuil met een grijper en meldt sluikstort aan de Stad Antwerpen. Ze beslissen zelf wanneer, hoe vaak en hoe lang ze werken.
Een straatvrijwilliger zorgt voor een aangename en propere buurt. Daardoor wordt uw buurt ook aangenamer om in te wonen. Een straatvrijwilliger draagt bij aan de leefbaarheid van de stad.
DROP!
DROP! is de afkorting voor Deurne Ruimt Op! Sinds vorig jaar (2019) is Deurne Ruimt Op! de lokale variant van World Cleanup Day. Samen met alle Deurnenaars gaan we voor een propere buurt. We steken massaal de handen uit de mouwen en gaan als één team aan de slag.
In 2019 mochten we met de organisatie 250 deelnemers verwelkomen. We gingen aan de slag in de verschillende straten van Deurne. De 2020 lag de focus op de verschillende parken in Deurne en wilden we nog meer aandacht hebben voor de verschillende gemeenschappen die Deurne rijk is. Meer dan 300 mensen schreven zich in… en dat in een corona-jaar!
Doe mee aan dé opruimactie van 2021! #DeurneRuimtOp #DROP2021
World Cleanup Day
World Cleanup Day is een jaarlijkse wereldwijde burgeractie om het probleem van zwerfvuil aan te pakken door het organiseren van opruimacties. Het initiatief tot de World Cleanup Day is afkomstig uit Estland: op 3 mei 2008 werd onder het motto Let’s do it 2008 een grootscheepse opruimactie georganiseerd.
Mooimakers
Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. De OVAM is verantwoordelijk voor het afvalstoffen-, materialen- en bodemsaneringsbeleid in Vlaanderen. Fost Plus verenigt de bedrijven die verpakte producten op de Belgische markt brengen. De lokale overheden zijn verantwoordelijk voor de openbare netheid en zijn verenigd in de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (vvsg).
Mede mogelijk gemaakt door:
Met de steun van: