Wat is World Cleanup Day?
World Cleanup Day is een internationaal initiatief van de bottom–p burgerbeweging Let’s Do It! World om in de hele wereld tegelijk zwerfvuil op straten, pleinen, parken, parkeerterreinen, langs rivieren en in de natuur op te ruimen. Dat idee is een paar jaar geleden begonnen in Estland. Dit jaar doet Deurne voor de tweede keer mee aan World Cleanup Day op zaterdag 19 september 2020. Voor meer informatie over het internationale initiatief, kijk op www.worldcleanupday.org.
Waarom zou je zwerfafval van iemand anders opruimen?
Het is natuurlijk vervelend als ergens afval ligt dat niet van jou is, maar op zaterdag 18 september 2021 gaan we met zoveel mogelijk mensen en partijen aan de slag met een positieve instelling. Door er zelf iets aan te doen!
We vragen met deze leuke en heel zichtbare actie aandacht voor het zwerfvuilprobleem. Bovendien laten we aan iedereen zien dat opruimen de sociale norm is. Dat zal ervoor zorgen dat voortaan minder mensen hun troep zomaar op straat zullen achterlaten. Bovendien wordt op zaterdag 18 september 2021 in heel veel landen en óók in België de app Litterati gebruikt. Met die app kun je heel gemakkelijk vastleggen welk zwerfafval je op welke locatie hebt gevonden.
Citizen science heet dat: gewone mensen die samen een enorme databank opbouwen, waardoor steeds meer inzicht ontstaat in het zwerfvuilprobleem. Dat maakt een betere aanpak aan de bron mogelijk.
Andere veelgestelde vragen
Is dit jullie eerste event?
Neen, in 2019 jaar vond de eerste editie van Deurne Ruimt Op plaats. Met 275 deelnemers verspreid over 18 buurten in Deurne hebben we 61 zakken vuil bij elkaar gekregen. Goed voor zo’n 196 kilo. Lees er alles over hier.
Wanneer is de volgende editie van Deurne Ruimt Op?
Doorheen het jaar doen we verschillende acties waar je kan bij aansluiten. Het event Deurne Ruimt Op i.s.m. met World Cleanup Day zal in 2021 plaatsvinden op zaterdag 18 september.
Wie zit er achter dit initiatief?
Wij zijn een groep betrokken Deurnenaars die allergisch zijn aan zwerfafval en sluikstort. Via acties doorheen het jaar en de jaarlijkse World Clean Up Day willen we het thema steevast onder de aandacht blijven houden. Mensen bewust maken van dit asociale gedrag. Een vuile straat of park trekt nog meer vuil aan. Met de straatvrijwilligers zetten we onze schouders onder een proper Deurne.
Deurne Leeft onder leiding van Alain Hoeckx zorgt dat alles in goede banen loopt de dag zelf.
Is er materiaal beschikbaar?
Opruimmateriaal zoals grijpers, handschoenen en vuilniszakken kunnen afgehaald worden in drie verschillende standen:
- Deurne-Noord: Bremweide (ingang Ter Heydelaan)
Van 10u00 tot 13u00 - Deurne-Centrum: Districtshuis Deurne (parking achteraan)
Van 10u00 tot 16u00 - Deurne-Zuid: Boekenbergpark (Ingang Eksterlaar)
Van 10u00 tot 13u00
Hoe kan ik straatvrijwilliger worden?
Wil jij mee het zwerfvuil in je buurt opruimen? Wauw, echt de max! Bedankt!
Je komt er hier alles over te weten.
Hoe ruim je op in tijden van Corona?
Op 19 september moeten we nog steeds voorzichtig zijn. We gaan daarom niet met grote groepen op pad en houden nog steeds 1,5 meter afstand tot elkaar. Lees hier over alle maatregelen en waar je aan moet denken tijdens het opruimen.
Hoe zit het met de hygiëne tijdens het opruimen?
Afval op straat of in de natuur is natuurlijk vies. Het zijn veelal verpakkingen van voedingswaren, soms met de etensresten er nog in. We raden daarom deelnemers aan om eenvoudige herbruikbare huishoudhandschoenen of tuinhandschoenen te dragen. Latex handschoenen zijn te dun en scheuren snel.
Hoe zit het met veiligheid tijdens het opruimen?
De veiligheid van de deelnemende vrijwilligers staat voorop. In tijden van Corona moeten we extra op elkaar letten. Op deze pagina hebben we alle maatregelen voor opruimacties i.v.m Corona op een rij gezet.
Daarnaast vragen we iedereen om geen opruimacties te organiseren direct langs een drukke doorgaande weg, een rijksweg, een snelweg of een spoorlijn. Het verkeer rekent niet op je aanwezigheid op die plekken. Let op jonge kinderen, zorg dat ouders in de directe omgeving zijn om over hun veiligheid te waken en hen te behoeden voor bijvoorbeeld plotseling oversteken van de weg. We raden daarom aan om met kinderen een extra veilige omgeving op te zoeken voor de opruimactie: een park, het bos of strand of een rustige, autoluwe straat. Je bent verantwoordelijk voor je eigen veiligheid.
Welke kleding kun je het beste dragen tijdens het opruimen?
Draag gemakkelijk zittende kleding en spreek bijvoorbeeld met je bedrijf of je vereniging af om allemaal hetzelfde shirt te dragen. Dat doet het goed op de foto!
Hoe gaan jullie om met mijn privacy?
Als je je aanmeldt voor deelname aan de opruimactie, laat je je e-mailadres en je naam achter via het aanmeldformulier. De organisatie gaat de persoonsgegevens niet gebruiken voor commerciële doeleinden, tenzij jij daar toestemming voor gegeven hebt. Lees hier onze volledige privacyverklaring.
Nog een andere vraag? Aarzel niet en contacteer ons via alain@deurneleeft.be
Mede mogelijk gemaakt door:
Met de steun van: